Pages

Sunday 15 July 2018

Tvorba kvaší

Dobrý den přátelé,

říkáte si, že by bylo super někdy začít malovat, ale prostě ten čas a prostor pro to není? Shánět se po plátnu nataženém na rámu a olejových barvách ředěných pouze terpentýnem je moc těžké? A co potom temperka, se kterou po zaschnutí už není moc co zachraňovat a s akrylem už jakbysmet?

Tož to mám pro vás dobrou zprávu. Slyšeli jste někdy o kvaši? Jedná se o vodou ředitelné barvy, které po zaschnutí můžete kdykoli vodou a štětcem oživit - a to nejen na paletě ale i samozřejmě i na obrázku samotném. Je to jedinné médium svého druhu s touto vlastností - i po 5 letech mužete barvy vodou oživit - toto je možné pak už pouze samozřejmě u digitální tvorby :-)

Já kvaš miluji. Jedná se de facto o vodové barvy, kde je pigment navázán většinou na gumu arabic. Většinou je sehnatelný v malých tubách po 15 či 20 ml. Z osvědčených výrobců doporučuji winsorandnewton nebo Daler Rowney. Zde přidávám foto mé "Burnt umber" a Ultramarine od obou výrobců - pořídil jsem jich v Anglii před rokem a vážím si jich velice. Též začínám se značkou Pebeo, ale zatím s ní tvořím krátce, tak nechci recenzi uspěchat. Nicméně dva předchozí zmínění jsou značkami kvality za rozumnou cenu.



Většinou můžete tvořit na jakýkoliv papír dostatečné tuhosti, jelikož ho budete namáčet. Já používám rád 300 gramový obyčejný aquarelový papír nebo i třeba zadní strany z bloků - takové ty "odpady", které jsou však velmi hezky tonizované. Většinou na takové tvořím skice či drobné malůvky kompozic a nápadů:



Můj Kvašový "sketchbook" vytvořen ze zadních stran starých skicáků, bloků apod. - žádný matroš nesmí přijít na zmar :-)

Také s kvaší můžete tvořit na plátně, tak jakobyste tvořili s olejovkama. Nehledě ale na to jaký použijete materiál s kvaší můžete tvořit transparetně ze začátku a postupně budovat vrsty do plné opacitnosti (kryvosti - pro nedostatek vyjadřovacích pomůcek v Češtině) Čím více bílé přidáte tím opacitnější (macatější) a texturálnější vrstva. To jak pracovat s kvaší skvěle popisuje video od Standy Prokopenka v jeho Vánočním videu! 

Na jemný papír 300 gms malého sketchbooku, který jsem v čechách zatím po svém návratu nesehnal jménem "Blockinford" se tvoří také na výsost dobře. V tomto článku z minulého roku popisuji, jak se kvaš hodí na tzv. Master studies, kde objevujete procesy, myšlení vašich hrdinů, tím, že kopírujete jejich tvorbu - postupně: After (označení "After" znamená přiznaná kopie) Cornwell, after Leyendecker, after Frazetta - jestli je neznáte (všichni už bohužel neboštíci), rozhodně zagooglite...




Kdyby Vás práce v kvaši zajímala a chtěli jste víc do hloubky rozebrání či snad i tutoriál na YT (ano mám velice tajný YT kanál s jedním mocným videem) dejte echo...

PEŤOUS







No comments:

Post a Comment