Pages

Tuesday 12 June 2018

Bloggaření o tom jak kreslit!

Dobrý den člověče,

je to chvíle (půl roku), co jsem tu naposled na nástěnku "přilepil" nějaký ten příspěvek o tom, jak tvořím a co si myslím, že jsou zásadní principy, chceme-li tvořit representativně - myšleno tak nějak kreslit, malovat objekty, se kterými jsme jistým smyslem familiérní. O abstraktním umění bohužel nemám páru! (Nicméně i abstrakce má v representativním umění místo, ale o tom až jindy)

Do teď (myšleno do mého posledního příspěvku z lednu letošního roku :-) ) jsem vedl tento blog jen v Angličtině - to víš tak nějak se do toho jazyka obout bylo potřeba. To se dneškem mění. Napravo tohoto blogu, na tom sloupci, kde je bio o mně a archiv a nějaké ty odkazy je i možnost nastavení v jakém jazyku můžeš příspěvky číst. Nicméně všechny staré příspěvky zůstanou pouze v Angličtině (To celý překládat - to by byla práce na celý prázdniny). Máš-li zájem přečíst si i tyto starší příspěvky klikni si sem:


Tento blog je hlavně o tom jak co dělám, proč to dělám a PROČ zrovna i pro Tebe by mohl být obor representativního umění přínosný! (benefity jako že vyklidníš, vyseparuješ myšlenky co Tě trápi atd. atd.), nehledě na to, že si můžeš zplodit něco na stěnu, co tě bude těšit)

Nicméně i filosofie života a psychologie si myslím, že jde v ruku v ruce s tvořivostí, takže se můžeš těšit i na tyto aspekty probírné do hloubky.

Pro ty, co mě ještě neznají (majoritní většina z vás) vás zvu mrkout na mé ofiko stránky: https://stranikart.com/cs_cz/

Momentálně se věnuji tvorbě komiksu s Jonášem Ledeckým, který by měl vyjít někdy kolem prázdnin - nevím jak to je s tiskem a produkcí nicméně já mám deadline nastavený takhle. Komiks je na základě povídek od Karla Čapka s názvem z jedné a druhé Kapsy. Scénář má komplet na starosti Jonáš. Kdo byste neznal tohoto komiksového výtvarníka tak tu je link:


Jonáš je "trhač" v dobrém slova smyslu a jeho disciplínu pro komiks (Je to těžký - až brutální obor) se snažím s jeho dohledem nasát, jelikož si myslím, že je to pro rozvoj jeden z nejlepších oborů (musíš ty scény z hlavy vytvořit - tvoření z hlavy bolí, tomu věř) 

Tu je pár ukázek z připravované povídky, kterou mám na starosti:





Noční scény budou podlity lehce desaturovanou modří a denní scény okrovou žlutí. Asi tak nějak jako by se tvořilo na tonovaném papíře, který Ti už svým vzevřením poskytne střední hodnotu šedi a ty pak buď přistínuješ pasáže co jsou tmavší nebo použiješ bílou křídu pro vše co je světlejší. Nejsem moc fanda tvorby v plných barvách - může to být moc pouťové a tím pádem odvádět pozornost od příběhu jako takového. 

JO PŘÍBĚH SE PTÁŠ?

Je to vlastně taková "lidská", náturou právě hezky česká detektivka z let první republiky, prostě z let poctivých četnických služeb. Víc Ti asi zatím prozradit nemůžu.

No nic to je tak všecko pro teď. Musím jít tvořit. Takže se těš (jestli jsem Tě namlsal teda) na příště. Můžu se opřít do toho jak dělám komiks, jak skicuju, či třeba maluju v oleji, jak přemýšlím o filosofii v umění. Poskytuju Ti to oplátkou za to, že svůj drahocený čas tráviš čtením těchto řádků.

Peťa




No comments:

Post a Comment